XEROX Phaser 6125 Hack

Först ett varningens ord! Gör EJ detta om du inte är 100%igt säker på vad du gör och att det verkligen finns toner kvar i din patron. Det finns reserver inne i skrivaren som tömms om patronen är tom!


I ett av de program jag brukar använda för att utforma trycksaker och reklamblad finns det en bugg som ibland gör sig påmind genom att när jag skriver ut så skriver den endast ut första sidan och resten är tomma.

Detta har hänt ett antal gånger under det senaste halvåret och sist det hände skrev jag ut 50 blad och när ca hälften av dessa var utskrivna stannade skrivaren och meddelade att den svarta tonern var slut. Jag upptäckte att bladen var blanka och började fundera på hur tonern kunde vara slut när skrivaren skrev ut blanka blad. Efter lite googlande upptäckte jag att det finns ett litet chip på patronerna som håller reda på hur mycket den skriver ut.

24C02 EEPROM Från Xeroxpatron

24C02 EEPROM Från Xeroxpatron

Eftersom jag skrivit ut åtskilliga tomma sidor det senaste halvåret måste det ju finnas massor med toner kvar i patronen, så jag började fundera på hur jag skulle kunna lura den att skriva ut lite mer utan att byta patron. Efter ännu mera googlande hittade jag några sidor i ämnet. Google Code projektet Xeroxpatrone var väldigt informativ och här kan man läsa sig till hur man ska göra för att bygga en seriellt ansluten EEPROM programerare för 24CXX minnen som kommunicerar via I2C interface.

Så det var bara att börja bygga efter anvisningarna, släpat fram servern, för min ordinarie dator saknar COM port, och efter mycket möda med att försöka få den att fungera först i Linux sen med Wine, och till sist Virtual Box med Win XP så fick jag övergå till en uråldrig laptop från 1998 som jag skrämt in Windows XP i, där jag till sist lyckades klura ut att det ju var mitt bygge det var fel på! Så det var bara att börja om, och vara lite mer noggrann den här gången. Det färdigbyggda resultatet blev faktiskt ganska bra, och till stor lycka så lyckades jag läsa av ett minne!

Easy I2C PC Adapter – Ovansida

Easy I2C PC Adapter - Undersida

Easy I2C PC Adapter – Undersida

 

 

 

 

 

 

 

Klämma för att fästa minne

Minnet fästes såhär!

 

 

 

 

 

 

 

Inkopplad programmerare

Nu fattas bara datorn!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyvärr är programmet på Xeroxpatrone hemsidan än så länge kommandoradsbaserat och tar lång tid på sig att läsa och skriva. Jag hittade IC-Prog som gick betydligt fortare och var mycket smidigare att använda. Jag laddade ner EEPROM dumpar från Xeroxpatrone hemsidan och öppnade dem med IC-Prog och brände ner en avbildning till ett av minnena, snäppte fast det på patronen och tryckte in den i skrivaren, som glatt meddelade att den var klar till att skriva ut!

 

För de personer som undrar över var chipet sitter finns det en lite Youtube film som förklarar det, och hur man sätter i och plockar ut det.

How to take out the chip of Xerox/Dell/Fuji toner cartridge

 

Google code projektet har flyttat till GitHub

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Subscribe to the comments for this post? This entry was posted in Udda Ting. Bookmark the permalink. ← Skapande verksamhet […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply